Βιολογικά τρόφιμα: τι δείχνουν οι έρευνες…

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για τα βιολογικά τρόφιμα, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι: Τα βιολογικά τρόφιμα δεν έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως π.χ. βιταμίνες, διάφορα άλλα ιχνοστοιχεία και άλλα ανόργανα συστατικά σε σχέση με τα μη βιολογικά προϊόντα. Πάρα την γενική αντίληψη που υπάρχει ότι είναι πιο θρεπτικά, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχειά που να τεκμηριώνουν αυτή την άποψη.

Ωστόσο βρέθηκε ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερα επίπεδα φαινολικών  φυτοθρεπτικών συστατικών, τα λεγόμενα και »δευτερογενείς μεταβολίτες» που σε αυτούς αποδίδονται τα πολλά οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για τον άνθρωπο. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, είχαν 19%-69% περισσότερη ποσότητα και μεγαλύτερη ποικιλία αυτών των αντιοξειδωτικών ενώσεων. Αυτό οφείλετε σύμφωνα με μια θεωρία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες στο ότι τα φυτά παράγουν αυτά τα συστατικά για να προστατεύονται από διάφορες επιθέσεις και ασθένειες και τα τρόφιμα που αναπτύχθηκαν σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αυτά τα αντιοξειδωτικά συστατικά περισσότερο ανάγκη για να προστατευτούν, σε σχέση με τα τρόφιμα που προστατεύονταν από διάφορα φυτοφάρμακα και λιπάσματα σε μη βιολογικές καλλιέργειες. Χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή στοιχεία γι’ αυτή τη θεωρία.

Από την άλλη όμως, αυτά τα επιπλέον αντιοξειδωτικά, δεν έχει αποδειχθεί από τις έρευνες ότι μπορούν να προστατεύσουν εξίσου και τον άνθρωπο από βακτήρια και ιούς και συνυπολογίζοντας το κόστος των βιολογικών αυτών τροφών, που μπορεί να φτάσει έως και 40% επιπλέον τιμή σε σχέση με τα μη βιολογικά, η πρόσληψη αυτών των αντιοξειδωτικών, μπορεί να καλυφθεί άπλα τρώγοντας μια μερίδα επιπλέον μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

πηγή:http://www.iatropedia.gr/diatrofi/viologika-trofima-einai-pio-threptika-ti-kerdizete-ti-deichnoun-oi-erevnes-vid/70726/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s