Τηγάνισμα: με λάδι ή βούτυρο;

Σε καμία περίπτωση το τηγάνισμα δεν θεωρείται υγιεινό, σε σχέση με άλλους τύπους μαγειρέματος και αυτό, λόγο του ότι τα διάφορα λάδια και βούτυρα, σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πολυακόρεστα  λιπαρά που είναι υπεύθυνα για καρδιαγγιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και εμφάνιση τοπικού λίπους στο σώμα μας. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τι είναι καλύτερο, από λάδια και διάφορα λίπη, για το τηγάνι μας.

Πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Leicester της Αγγλίας συμμετείχαν στην έρευνα του τοπικού πανεπιστημίου σχετικά με το τηγάνισμα των τροφών σε διάφορα λάδια και λίπη. Αφού οι συμμετέχοντες τηγάνιζαν για κάποιες μέρες στα σπίτια τους με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους ο καθένας, έστειλαν αυτό που έμεινε στα τηγάνια τους στο πανεπιστήμιο του Leicester. Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Grootvelt, ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λάδι και λίπος μετά το τηγάνισμα. Τα ευρήματα τους, τους εξέπληξαν.

Το ελαιόλαδο όπως ανέμεναν και οι ίδιοι αρίστευσε, αυτό που δεν περίμεναν ήταν ότι το βούτυρο και το λίπος χήνας στο τηγάνισμα ήρθαν δεύτερα, πίσω από το ελαιόλαδο και αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα άλλα λάδια.

Σε απαγορευτικό σημείο βρέθηκαν, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο με τόσα πολυακόρεστα λιπαρά, που ο καθηγητής Grootvelt είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θερμαίνονται τα λάδια αυτά, να μην μαγειρεύουμε με αυτά, να τα τρώμε μόνο ωμά.

ΠΗΓΗ: https://www.iatropedia.gr/diatrofi/tiganisma-poio-ladi-einai-kalytero-gia-logous-ygeias/60676/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s