Προβιοτικά: Τι είναι και πως μας ωφελούν

Στον οργανισμό μας, έχουμε βακτήρια, τα οποία ξεπερνούν σε αριθμό ακόμα και όλα τα κύτταρα που έχει ο ίδιος ο οργανισμός μας, κατά πολύ. Τα περισσότερα βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα και τρέφονται από εμάς και από τις τροφές που τρώμε. Στον οργανισμό μας έχουμε καλά και κακά βακτήρια, τα οποία καλά, μας βοηθάνε στην πέψη, στο μεταβολισμό της τροφής που καταναλώνουμε και βοηθούν τα εσωτερικά όργανα και το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργούν με υγεία.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας <<τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν υπάρχουν στον οργανισμό σε ικανοποιητικές ποσότητες, ωφελούν την υγεία αυτού που τα φιλοξενεί>> Τα προβιοτικά τα λαμβάνουμε από τροφές που παρασκευάζονται με βακτηριακή ζύμωση ή από κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ κ.α.προβιοτικά.jpg

Τα προβιοτικά δεν πρέπει να συγχέονται με τα πρεβιοτικά. Προσοχή στη διαφορά ανάμεσα στα πρό-βιοτικά και στα πρέ-βιοτικά. Τα προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτήρια που έχουμε στο πεπτικό μας σύστημα και υπάρχουν σε δεκάδες διαφορετικά είδη και σε διαφορετικά στελέχη που όλα τους ωφελούν την υγεία μας. Τα δε πρεβιοτικά δεν είναι βακτήρια που να έχουν όφελος προς τον οργανισμό μας καθεαυτό αλλά είναι διαιτητικές ίνες με τις οποίες τρέφονται τα ίδια τα προβιοτικά.

ΠΗΓΕΣ: https://www.onmed.gr/ygeia/story/364458/proviotika-giati-einai-polytima-gia-ton-organismo

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ti-einai-ta-proviotika-kai-pos-symvalloun-stin-apoleia-varous/58952/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s