Λιπαρά: πόσα είδη υπάρχουν και ποια είναι τα »κακά» και ποια τα»καλά»

Τα λιπαρά, δεν είναι όλα επιβλαβή για τον οργανισμό μας, υπάρχουν λιπαρά που τα θεωρούμε καλά και απαραίτητα για τον οργανισμό και την υγεία μας. Τα λιπαρά αυτά θα πρέπει να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας. Επίσης τα καλά λιπαρά, βοηθούν και στο να αδυνατίσουμε όταν ακολουθούμε κάποια διατροφή.Τα λιπαρά χωρίζονται σε κατηγορίες και είναι οι εξής:

Τα κορεσμένα λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά είναι σε στερεά μορφή σε θερμοκρασία δωματίου και υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, το χοιρινό, το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά κ.α.

Τα ακόρεστα λιπαρά: Τα ακόρεστα λιπαρά είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου και υπάρχουν στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, σε σπόρους, στο ελαιόλαδο κ.α.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά: Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και στερεοποιούνται όταν παγώσουν. Βρίσκονται στο καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η ρέγκα κ.α.

και τέλος Τα τρανς ή τεχνητά λιπαρά: Είναι τα λιπαρά που τα βρίσκουμε κυρίως σε ζύμες, μπισκότα, μαργαρίνες, γλυκά και διάφορα άλλα λιπαρά αλείμματα.

Ποια λιπαρά να προτιμάτε: 

Τα λιπαρά που είναι τα καλύτερα για τον οργανισμό, είναι τα ακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Είναι λιπαρά που προλαμβάνουν τις καρδιαγγιακές παθήσεις, προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και προστατεύουν μάτια και εγκέφαλο. Στα ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συμπεριλαμβάνονται και τα ω3 λιπαρά και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ.

Από αυτά τα λιπαρά, τα τρανς λιπαρά είναι τα χειρότερα και θα πρέπει να αποφεύγονται από μία ισορροπημένη διατροφή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s